Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka nicejska inaczej
Sałatka nicejska inaczej - składniki:
Sałatka nicejska inaczej - sposób przygotowania:
Tuńczyka oczyszczamy, kroimy w paski o grubości 2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą i sokiem z cytryny. Zioła drobno siekamy, łączymy z sezamem - w takiej mieszance obtaczamy tuńczyka. Rozgrzewamy patelnię, szybko obsmażamy na niej rybę z każdej strony, następnie wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 4 minuty. Studzimy, zalewamy oliwą wymieszaną z odrobiną soku cytrynowego. Sardele oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy ryby przez około 5 minut. Jeśli używamy wędzonych ryb, nie obsmażamy ich. Robimy dressing. Mieszamy musztardę z posiekaną natką, odrobiną soli i pieprzu, tymiankiem oraz miodem. Powoli wlewając oliwę, miksujemy, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy. Na talerzach układamy sałatę, na niej pokrojone jajka, pomidorki, ziemniaki, fasolkę, paprykę i oliwki. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka i rybki. Skrapiamy dressingiem musztardowym.
- Tuńczyk:
- 200 g świeżego tuńczyka
- sól i pieprz (najlepiej pomarańczowy) do smaku
- oliwa
- sok z cytryny
- jasny i czarny sezam do obtoczenia tuńczyka
- Świeże zioła:
- 4 gałązki tymianku
- 4 gałązki bazylii
- 6 gałązek natki pietruszki
- 4 gałązki koperku
- Rybki:
- 4 świeże sardynki lub sardele (mogą być również sardynki wędzone lub szproty wędzone w całości)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- Dressing musztardowy:
- 4 łyżki musztardy
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml oliwy
- 4 ugotowane na twardo jajka przepiórcze
- Oraz:
- 4 pomidorki koktajlowe
- 4 ugotowane ziemniaki (najlepiej fioletowe)
- 100 g świeżej ugotowanej fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 2 małe sałaty rzymskie
- garść czarnych oliwek bez pestek
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki