Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rogaliki drożdżowe z dżemem

Autor
A A A
  • Rogaliki drożdżowe z dżemem

    Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rogaliki drożdżowe z dżemem - składniki:
Rogaliki drożdżowe z dżemem - sposób przygotowania: Podgrzewamy mleko z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże, roztapiamy masło. Mieszamy ciepłe, płynne składniki z mąką, cukrem waniliowym i szczyptą soli, wbijamy do masy jajka, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2-3 kulki, wstawiamy do lodówki. Po godzinie rozkładamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, wałkujemy, wycinamy nożem niewielkie trójkąciki. Na środek każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę dżemu jabłkowego, zawijamy, formując półokrągły rogalik. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie. Pieczemy 20 minut w 180°C.