Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś ziołowy

Autor
A A A
  • Łosoś ziołowy

    Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łosoś ziołowy - składniki:
  • Pasta:
  • garść listków natki
  • garść listków kolendry
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/8 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy
  • Oraz:
  • 4 (po 12-15 dag) filety z łososia
  • sól (najlepiej morska)
Łosoś ziołowy - sposób przygotowania: Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki pasty ziołowej. Filety posól, posmaruj pastą od strony mięsa. Przykryj i włóż na co najmniej godzinę (najlepiej na 12 godzin) do lodówki. Ryby wyjmij z marynaty, ułóż na rozgrzanym ruszcie (albo na patelni grillowej) i grilluj 6-10 minut, aż mięso zrobi się białoróżowe.