Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tosty z serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą

Autor
A A A
  • Tosty z serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tosty z serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą - składniki:
Tosty z serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą - sposób przygotowania: Przygotowujemy karmelizowaną cebulę (można to zrobić wcześniej): cebule obieramy, kroimy w cienkie plasterki i smażymy, często mieszając, na rozgrzanej oliwie, na małym ogniu, około 20 minut. Dodajemy cukier i smażymy jeszcze 25 minut na ciemnozłoty kolor, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i posiekane rodzynki, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i studzimy. Ser kroimy w plasterki, rozkładamy na 4 kromkach, przykrywamy cebulą i pozostałymi kromkami. Tosty smarujemy z wierzchu połową masła, układamy posmarowaną stroną na folii aluminiowej i pieczemy 3 minuty na grillu lub smażymy na rozgrzanej patelni. Znowu smarujemy z wierzchu resztą masła, odwracamy i rumienimy. Następnie każdy kroimy po przekątnej na dwie części. Podajemy gorące.
Śniadanie prymusów. Tosty z pieczonym jajkiem, ciągnącym się, żółtym serem pod beszamelem