Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Granita truskawkowa na szampanie

Autor
A A A
  • Granita truskawkowa na szampanie

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Granita truskawkowa na szampanie - składniki:
  • 1.25 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 20 dag małych truskawek
  • 3/4 szklanki soku z czerwonych grejpfrutów
  • 2.25 szklanki zimnego wytrawnego szampana lub musującego wina
  • 1.5 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
  • kilka łyżek sera mascarpone
  • 15-20 truskawek z listkami do dekoracji
Granita truskawkowa na szampanie - sposób przygotowania: Mieszamy 3/4 szklanki cukru z wodą i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy. Miksujemy oczyszczone truskawki, pół szklanki truskawkowego purée dodajemy do syropu razem z sokiem grejpfrutowym i szampanem. Masę wlewamy do metalowej miski i zamrażamy (przez co najmniej 6 godzin), mieszając co pół godziny. Pozostały cukier mieszamy ze skórką cytrynową, część odsypujemy do dekoracji kieliszków, resztę miksujemy z mascarpone. Brzegi kieliszków do martini zwilżamy wodą, zanurzamy w cytrynowym cukrze, napełniamy porcjami granity truskawkowej. Dekorujemy kremem z serka mascarpone oraz truskawkami i od razu podajemy.