Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Płaski chlebek z oliwkami

Autor
A A A
  • Płaski chlebek z oliwkami

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Płaski chlebek z oliwkami - składniki:
Płaski chlebek z oliwkami - sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę i sól. Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie i mieszamy z cukrem. Wlewamy do mąki razem z połową oliwy, porządnie wyrabiamy ciasto - można mikserem. Przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (na dno piekarnika warto wstawić żaroodporną miskę z gorącą wodą). Siekamy oliwki i igiełki oberwane z gałązek rozmarynu, połowę dodajemy do ciasta, zagniatamy, aby składniki równo się rozłożyły. Spłaszczamy ciasto, formując owalny placek, układamy go na blasze wyściełanej pergaminem, na wierzchu robimy kilka ukośnych nacięć. Resztę posiekanych oliwek i rozmarynu mieszamy z solą i posypujemy chlebek. Skrapiamy resztą oliwy, pieczemy 25-30 minut (najlepiej na drugim poziomie od dołu, aby góra nie rumieniła się za szybko). Podajemy na ciepło, np. z ziołowym albo czosnkowym twarożkiem.