Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bułka włoska z pastą rybną
Bułka włoska z pastą rybną - składniki:
Bułka włoska z pastą rybną - sposób przygotowania:
Pokruszone drożdże rozprowadzamy letnią wodą i odstawiamy na 20 minut. Następnie łączymy je z mąką i wyrabiamy dość luźne ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i formujemy podłużny bochenek. Następnie kładziemy go na blasze, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Bochenek smarujemy wodą, oprószamy mąką, wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy około 30 minut na złoty kolor. Robimy pastę z makreli. Obraną ze skóry i ości makrelę dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie dokładnie miksujemy ze śmietaną i sokiem cytrynowym. Ogórek obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w bardzo drobną kostkę. Osączony z marynaty pieprz drobno siekamy i mieszamy z ogórkiem i makrelą. W razie potrzeby masę solimy. Robimy pastę z tuńczyka. Osączonego z sosu tuńczyka miksujemy z awokado, sokiem z cytryny i majonezem na jednolitą kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Radicchio myjemy i dzielimy na listki. Na każdą kromkę kładziemy listek radicchio, nakładamy na niego pastę z makreli lub tuńczyka i dekorujemy koperkiem.
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody
- 350 g mąki
- tłuszcz do smarowania blachy
- kilka łyżek mąki
- 1 radicchio
- kilka gałązek koperku do przybrania
- Pasta z makreli:
- 200 g wędzonej makreli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 kawałek (ok. 70 g) ogórka
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- sól
- Pasta z tuńczyka:
- 100 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 obrane i drobno posiekane awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki