Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Halibut z bobem, cytryną i miętą
Halibut z bobem, cytryną i miętą - składniki:
Halibut z bobem, cytryną i miętą - sposób przygotowania:
Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 2 min, osączamy, wkładamy do miski z wodą i lodem. Odcedzamy, obieramy, studzimy. Mieszamy 2 łyżeczki mięty z łyżeczką skórki cytrynowej, 3/4 łyżeczki soli oraz połową różowego pieprzu. Ryby układamy na blasze wyściełanej pergaminem, nacieramy mieszanką przypraw. Wstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki oliwy. Wkładamy bób, solimy, pieprzymy, dodajemy resztę różowego pieprzu. Dusimy 5 min, jeśli trzeba, dodajemy odrobinę wody. Rozgniatamy na gładką masę (np. w prasce do ziemniaków). Doprawiamy do smaku. Przykrywamy, pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Ryby obtaczamy w mące, strząsamy jej nadmiar, smażymy na 2 łyżkach oliwy (po 4 min z każdej strony). W tym czasie podgrzewamy purée z bobu, mieszamy je z pozostałą miętą, skórką cytrynową i oliwą. Purée układamy na talerzach, obok kładziemy usmażone ryby.
Informacje o Halibut z bobem, cytryną i miętą
-
Smak nocy letniej
"grill" i na krótko wstawić foremki z masą - wystarczy minuta lub dwie, aby ser się przyrumienił. Halibut z bobem, cytryną i miętą (dla 6 osób) 1,5 kg świeżego bobu  
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki