Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Witariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Witariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkami - składniki:
Witariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkami - sposób przygotowania: Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej 2 godziny. Przygotowujemy spód sernika: daktyle, migdały, cynamon i imbir wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Tortownicę wyściełamy przezroczystą folią do żywności. Daktylowe ciasto przekładamy na spód formy i ugniatamy, wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do lodówki. Odsączamy namoczone nerkowce, wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy sok z cytryny, olej i syrop z agawy. Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt gęsta, podczas miksowania powoli dolewamy mleko roślinne. Otrzymaną masę przekładamy do miski, dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Rozprowadzamy na schłodzonym daktylowym spodzie, potrząsając tortownicą, aby masa się równomiernie rozłożyła w formie i przylegała do spodu. Schładzamy w lodówce przez 2 godziny lub przez 20 minut w zamrażalniku. Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami i porzeczkami.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem