Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto czekoladowo-fistaszkowe z kremem mascarpone i truskawkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto czekoladowo-fistaszkowe z kremem mascarpone i truskawkami - składniki:
Ciasto czekoladowo-fistaszkowe z kremem mascarpone i truskawkami - sposób przygotowania: Robimy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Gorzką czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem, dalej miksując. Fistaszki miksujemy na pył i wsypujemy do masy. Następnie partiami dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Robimy krem. Białą czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy z mascarpone. Dodajemy cukier puder - wedle uznania. Wystudzone ciasto przecinamy wzdłuż na dwa równe blaty. Na jednym układamy pokrojone truskawki i smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, dekorujemy truskawkami i ozdobami z marcepanu.