Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Clafoutis z czereśniami (Clafoutis aux cerises)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Clafoutis z czereśniami (Clafoutis aux cerises) - składniki:
Clafoutis z czereśniami (Clafoutis aux cerises) - sposób przygotowania: Jajka mieszamy z solą, cukrem, cukrem waniliowym i mąką, dolewamy partiami mleko, śmietanę, rum i cointreau. Mieszamy energicznie przez 6 minut. Formy do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy drobnym cukrem, na dnie układamy wydrylowane czereśnie. Zalewamy mieszanką jajeczną do wysokości około 2-3 cm. Na wierzchu rozkładamy kawałeczki masła. Pieczemy 30-40 minut w temp. 200-220 st. C. Clafoutis serwujemy letnie lub zimne, oprószone cukrem pudrem.