Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Chałka z dżemem malinowym
Chałka z dżemem malinowym - składniki:
Chałka z dżemem malinowym - sposób przygotowania:
Robimy chałkę: Mąkę przesiać. Z drożdży przygotować zaczyn (drożdże rozkruszyć w dołek zrobiony w mące, dodać 1-2 łyżki cukru i zalać odrobiną mleka). Gdy zaczyn będzie gotowy dodać startą skórkę z cytryny, 1 całe jajko i 1 białko, masło, sól, resztę cukru i mleka oraz masło. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto ogazować, ponownie zagnieść, podzielić na 6 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałek i zapleść chałkę. Gotowy warkocz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować chałkę pozostałym żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać ulubioną posypką, np. makiem lub kruszonką (przygotowaną z mąki, cukru, cukru waniliowego i masła). Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni pamiętając o wstawieniu na dno piekarnika naczynia z wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20-30 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku. Studzić na kratce. Robimy dżem: Ilość składników i proporcje należy dobrać według własnych preferencji. Maliny z cukrem gotować do momentu całkowitego rozpadnięcia się malin (około 15-20 min na małym ogniu), pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną z wodą jeżeli dżem-kisiel przeznaczony jest do natychmiastowej konsumpcji.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki