Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Grillowana makrela z kuskusem malinowym
Grillowana makrela z kuskusem malinowym - składniki:
Grillowana makrela z kuskusem malinowym - sposób przygotowania:
Makrele osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy skórę z obu stron, nacieramy solą i pieprzem. Pieczemy na grillu lub patelni grillowej po 5-7 minut z każdej strony. Skórka powinna się ładnie przyrumienić.Buraki kroimy w kostkę, mieszamy w misce z kuskusem, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy 400 ml wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy skórkę i sok z cytrusów, mieszamy widelcem. Łączymy z posiekaną cebulą, oliwą i 2/3 malin. Próbujemy i doprawiamy do smaku: jeśli kuskus jest za mało słodki, dodajemy nieco miodu. Układamy na talerzach, na wierzchu kładziemy grillowane ryby. Posypujemy posiekaną miętą i resztą malin.
- 4 świeże makrele (oczyszczone tuszki bez głów)
- sól i pieprz do smaku
- 2 ugotowane lub upieczone buraki obrane ze skóry
- 200 g kuskusu
- otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 1 mała czerwona cebula
- 4 łyżki oliwy
- 150 g malin
- ewentualnie odrobina płynnego miodu
- 1 mały pęczek mięty
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki