Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grillowana makrela z kuskusem malinowym

Autor
A A A
  • Grillowana makrela z kuskusem malinowym

    Fot: Małgorzata Dzięgielewska (pieprzczywanilia.blogspot.com)

    Czas przygotowania: do 60 minut

    Poziom trudności: łatwe

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grillowana makrela z kuskusem malinowym - składniki:
  • 4 świeże makrele (oczyszczone tuszki bez głów)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ugotowane lub upieczone buraki obrane ze skóry
  • 200 g kuskusu
  • otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 150 g malin
  • ewentualnie odrobina płynnego miodu
  • 1 mały pęczek mięty
Grillowana makrela z kuskusem malinowym - sposób przygotowania: Makrele osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy skórę z obu stron, nacieramy solą i pieprzem. Pieczemy na grillu lub patelni grillowej po 5-7 minut z każdej strony. Skórka powinna się ładnie przyrumienić.Buraki kroimy w kostkę, mieszamy w misce z kuskusem, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy 400 ml wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy skórkę i sok z cytrusów, mieszamy widelcem. Łączymy z posiekaną cebulą, oliwą i 2/3 malin. Próbujemy i doprawiamy do smaku: jeśli kuskus jest za mało słodki, dodajemy nieco miodu. Układamy na talerzach, na wierzchu kładziemy grillowane ryby. Posypujemy posiekaną miętą i resztą malin.