Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piersi kaczki ze świeżym tymiankiem, śliwką kalifornijską

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piersi kaczki ze świeżym tymiankiem, śliwką kalifornijską - składniki:
Piersi kaczki ze świeżym tymiankiem, śliwką kalifornijską - sposób przygotowania: Seler i jabłka obrać, pokroić w kawałki. Do naczynia do zapiekania przełożyć seler, dodać trochę oliwy, wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Po 15 - 20 minutach, kiedy seler będzie już trochę miękki dodać jabłka i śliwki kalifornijskie, piec kolejne 15 - 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, chwilę ostudzić i zblendować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji purée. Piersi z kaczki umyć, osuszyć. Skórę (od strony tłuszczu) naciąć w karo, posolić. Na rozgrzaną patelnię położyć: pierś kaczki, świeży tymianek w gałązkach, suszone śliwki kalifornijskie, całe ząbki czosnku, lekko rozgniecione. Pierś kaczki kładziemy naciętą skórą do dołu i smażymy do momentu całkowitego wytopienia tłuszczu (czas zależy od grubości tłuszczu, warto dobrze go wysmażyć). Następnie przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy (w zależności od grubości piersi i od tego jaki stopień wysmażenia preferujemy) od 8 do 12 minut. Jeśli pierwszy raz smażysz pierś z kaczki zawsze można odciąć końcówkę jednej z piersi i zobaczyć na jakim jest etapie wysmażenia. Kaczkę zdejmujemy z patelni, układamy na folii aluminiowej i pozwalamy jej odpocząć ok. 3 minut. Tak przygotowane piersi kaczki kroimy na plastry (grubość zależy od preferencji) i układamy na talerzu, dekorujemy śliwkami kalifornijskimi z patelni i świeżymi łodygami tymianku oraz przygotowanym wcześniej purée.