Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placki ziemniaczano-jabłkowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placki ziemniaczano-jabłkowe - składniki:
Placki ziemniaczano-jabłkowe - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Pokrój ziemniaki w kostkę, rozdrobnij je w malakserze z cebulą, selerem i jabłkiem. Nie miksuj zbyt drobno! Przełóż otrzymaną masę na sitko wyłożone gazą lub papierowym ręcznikiem, mocno odciśnij nadmiar płynu. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, dymkę i majeranek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp mąkę, wymieszaj. Na patelni porchami rozgrzewaj olej i smaż niezbyt grube placki ziemniaczane (po 2-3 minuty z każdej strony). Gotowe wkładaj do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Zrób sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem. Placki obłóż plasterkami łososia, udekoruj sosem chrzanowym i posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu. Pachną majerankiem, smakują jabłkami. Oto ciekawa jesienna wariacja na temat plackowej klasyki. Dla smakoszy.