Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Grasica, skorzonera, topinambur, pigwa
Grasica, skorzonera, topinambur, pigwa - składniki:
Grasica, skorzonera, topinambur, pigwa - sposób przygotowania:
Grasicę płuczemy w zimnej wodzie, parzymy ją w bulionie przez 3 minuty. Cedzimy (zachowując bulion), studzimy, obieramy z błonek. Pigwy obieramy, siekamy i przesmażamy z cukrem na części masła i oliwie, podlewając bulionem. Gdy owoce zmiękną, miksujemy je na purée. Robimy czipsy ze skorzonery i topinamburu. Dokładnie wyszorowane warzywa kroimy na cienkie plastry. Osuszamy i smażymy w głębokim oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na patelni, na reszcie masła, smażymy przez 2 minuty obrane ząbki czosnku, zdejmujemy je, na patelni układamy grasicę. Smażymy, odwracając, aż się przyrumieni, ale w środku będzie miękka, 2-3 minuty. Doprawiamy.Na talerzach układamy grasicę, czipsy i smardze. Z sylikonowego rękawa wyciskamy krople pigwowego purée. Rada: Przygotowując czipsy z warzyw, trzeba pamiętać, że plastry powinny być bardzo cienkie. Najlepiej skroić je na mandolinie (szatkownicy) albo użyć zwykłej obieraczki do?warzyw. Po upieczeniu ciepłe czipsy ze skorzonery można uformować w?dowolne kształty, żeby się ładniej prezentowały na talerzu.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki