Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bezy morelowo-imbirowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bezy morelowo-imbirowe - składniki:
  • Bezy:
  • 4 białka o temperaturze pokojowej
  • 120 g drobnego cukru
  • 120 g cukru pudru; przesianego
  • Krem morelowy:
  • 200 g suszonych moreli; namoczonych przez noc
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 80 g masła
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • Krem mascarpone:
  • 130 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Oraz:
  • garść kandyzowanego imbiru
Bezy morelowo-imbirowe - sposób przygotowania: Robimy bezy. Rozgrzewamy piekarnik do 110 st. C. Białka ubijamy w mikserze na sztywną pianę. Zwiększamy obroty i dodajemy drobny cukier - po łyżeczce. Gdy piana będzie gładka i lśniąca, wsypujemy do niej 1/3 cukru pudru i delikatnie mieszamy. W ten sposób dodajemy kolejne dwie porcje cukru pudru. Na blachę wyścieloną pergaminem wykładamy kleksy masy bezowej o średnicy 8-10 cm. Suszymy w piekarniku przez godzinę i 15 minut lub 1,5 godziny (zależnie od grubości bezy i rodzaju pieca). Studzimy. Morele odsączamy, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut, aż zmiękną. Cedzimy, studzimy i miksujemy na purée. W metalowej misce łączymy jajka, żółtka i drobny cukier. Dodajemy purée morelowe, imbir, masło pokrojone w kostkę, sok i skórkę z cytryny. Ustawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijamy przez 15 minut, aż krem zgęstnieje (uważamy, by para nie była zbyt gorąca, bo jajka się zetną). Przecieramy krem przez sito i studzimy. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Bezy układamy na talerzykach, każdą smarujemy odrobiną mascarpone, następnie polewamy kremem morelowym, na wierzchu znowu kładziemy mascarpone. Posypujemy posiekanym kandyzowanym imbirem.