Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy
Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy - składniki:
Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy - sposób przygotowania:
Myjemy dokładnie koper i cebulę. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Koper włoski pozbawiamy wierzchniej warstwy - jeśli są jakieś brązowe plamki. Przekrój na połowę i usuń trzon. Pokrój cebulę i koper w piórka. Umyj podudzia, osusz, a następnie przypraw -odrobiną papryki, chilli, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj trochę soku z cytryny. Rozgrzej patelnię z oliwą i czas na podsmażenie naszych podudek. Z każdej strony, aby nabrały lekko przypieczonego koloru. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podsmaż na odrobinie oliwy cebulę z koprem - tak aby były lekko szkliste. Dodaj wino, sok z pomarańczy, skórkę, pół łyżeczki tymianku, przypraw jeszcze szczyptą tymianku, pieprzem i solą. 10 minut dusimy i zalewamy podudzia, które są w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy obrany czosnek i plasterki z pomarańczy. Na każdym kawałku mięsa kładziemy odrobinę masła. Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut aż mięso będzie miękkie i soczyste. Po upieczeniu przelewamy sos, który powstał na patelnię i nastawiamy na średni ogień. Redukujemy około 2-3 minuty i dodajemy 1 łyżeczkę masła, aby sos był lekko kremowy. Możemy podawać z kaszą, ryżem. (Monika prowadzi bloga: monikoza.blogspot.com)
- 6 kawałków podudzia z kurczaka
- 1 koper włoski
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wina białego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 2 plasterki pomarańczy
- Przyprawy:
- tymianek
- papryka słodka
- sól pieprz
- chilli
Informacje o Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy
-
Kurczak pieczony na 8 sposobów [PRZEPISY]
Mięso drobiowe dobrze komponuje się również z cytrusami, zarówno cytryną, pomarańczą, jak i limonką. Żeby dodatkowo "podbić" smak, można dołożyć do niego zgniecioną łodygę trawy cytrynowej. Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy 6 kawałków
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki