Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto cytrynowe z polentą
Ciasto cytrynowe z polentą - składniki:
Ciasto cytrynowe z polentą - sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wysmaruj masłem okrągłą foremkę na ciasto o średnicy 20 cm. Rozdziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo sok z cytryny. W osobnej misce połącz skórkę z cytryny, mąkę kukurydzianą i zmielone migdały, a następnie dodaj oliwę z oliwek. Dodaj całość do ubitych jajek. Białka ubij na sztywno i dodaj do wcześniej przyrządzonych składników. Wylej ciasto do foremki i piecz aż będzie złociste. W międzyczasie zrób syrop. Połącz cukier puder, wodę, listki rozmarynu, sok i plasterki cytryny w małym garnku. Podgrzewaj aż do zagotowania. Wyjmij ciasto z piekarnika, ozdób plasterkami cytryny i polej syropem. Przed podaniem ozdób listkami rozmarynu.
- Ciasto:
- 3 duże jajka
- 100g cukru pudru
- sok i starta skórka z 2 cytryn
- 100g mąki kukurydzianej
- 50g startych migdałów
- 2 łyżki oliwy
- Syrop:
- 110g cukru pudru
- 100ml wody
- 3 listki rozmarynu
- sok z 1 cytryny
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
- 2 listki rozmarynu
- do dekoracji
- 1 cytryna (pokrojona) do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki