Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto cytrynowe z polentą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto cytrynowe z polentą - składniki:
Ciasto cytrynowe z polentą - sposób przygotowania: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wysmaruj masłem okrągłą foremkę na ciasto o średnicy 20 cm. Rozdziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo sok z cytryny. W osobnej misce połącz skórkę z cytryny, mąkę kukurydzianą i zmielone migdały, a następnie dodaj oliwę z oliwek. Dodaj całość do ubitych jajek. Białka ubij na sztywno i dodaj do wcześniej przyrządzonych składników. Wylej ciasto do foremki i piecz aż będzie złociste. W międzyczasie zrób syrop. Połącz cukier puder, wodę, listki rozmarynu, sok i plasterki cytryny w małym garnku. Podgrzewaj aż do zagotowania. Wyjmij ciasto z piekarnika, ozdób plasterkami cytryny i polej syropem. Przed podaniem ozdób listkami rozmarynu.