Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Suflet z prażonych migdałów z puszystym sosem brandy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Suflet z prażonych migdałów z puszystym sosem brandy - składniki:
Suflet z prażonych migdałów z puszystym sosem brandy - sposób przygotowania: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, powoli wlewamy mleko. Gdy rozmieszamy wszystkie grudki, dodajemy sól, cukier i ekstrakt. Zdejmujemy z ognia studzimy do temperatury pokojowej, mieszamy z żółtkami i prażonymi migdałami. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą żółtkową, tak by nie utracić puszystości białek. Mieszamy nie dłużej niż 2 minuty. Wlewamy masę do formy na suflet o pojemności 750 ml - ma być dobrze natłuszczona masłem, oprószona cukrem i bułką tartą. Wierzch posypujemy posiekanymi migdałami. Formę umieszczamy w brytfannie z gorącą (nie wrzącą) wodą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 205°C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 st. C. Pieczemy 25 minut, aż suflet wyrośnie i się przyrumieni.