Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pakora z kalafiora z kolendrowym sosem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pakora z kalafiora z kolendrowym sosem - składniki:
  • Sos kolendrowo-jogurtowy:
  • 350 g jogurtu greckiego
  • garść posiekanych liści kolendry
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • 2-3 roztarte ząbki czosnku
  • spora szczypta chilli
  • sól do smaku
  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (besan; do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 250 ml wody
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • po sporej szczypcie chilli i granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • Oraz:
  • olej do głębokiego smażenia
  • różyczki z 1 niedużego kalafiora
Pakora z kalafiora z kolendrowym sosem - sposób przygotowania: Robimy sos: mieszamy wszystkie składniki, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Robimy ciasto: mąkę mieszamy z wodą i przyprawami. Odstawiamy na pół godziny do napęcznienia. Ciasto powinno być gęste jak dobra kwaśna śmietana  jeśli jest za rzadkie, dodajemy nieco mąki, jeśli za gęste - trochę wody. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej trochę ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć, można smażyć. Zanurzamy różyczki kalafiora w cieście, smażymy porcjami około 6 minut, odwracając na drugą stronę w połowie smażenia. Usmażoną porcję kalafiorów przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu po usmażeniu: gorące z zimnym sosem są najlepsze.