Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Moskole z bryndzą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Moskole z bryndzą - składniki:
Moskole z bryndzą - sposób przygotowania: Obrane ziemniaki ugotuj, odcedź i odparuj, ostudź i rozgnieć (praską lub tłuczkiem). Do ziemniaków dodaj sól, mąkę i maślankę lub kwaśne mleko. Szybko wyrób ciasto na stolnicy (za długo wyrabiane staje się rzadkie), rozwałkuj i uformuj z niego placki o grubości 1 cm. Ułóż na natłuszczonej blaszce, na każdym moskolu połóż łyżkę bryndzy i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj polane skwarkami z boczku. Podobno pierwsi piekli je na Podhalu rosyjscy jency, stąd nazwa. Dziś możesz je zamówić w każdej niemal szanującej się regionalnej restauracji.