Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Moskole z bryndzą
Moskole z bryndzą - składniki:
Moskole z bryndzą - sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki ugotuj, odcedź i odparuj, ostudź i rozgnieć (praską lub tłuczkiem). Do ziemniaków dodaj sól, mąkę i maślankę lub kwaśne mleko. Szybko wyrób ciasto na stolnicy (za długo wyrabiane staje się rzadkie), rozwałkuj i uformuj z niego placki o grubości 1 cm. Ułóż na natłuszczonej blaszce, na każdym moskolu połóż łyżkę bryndzy i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj polane skwarkami z boczku. Podobno pierwsi piekli je na Podhalu rosyjscy jency, stąd nazwa. Dziś możesz je zamówić w każdej niemal szanującej się regionalnej restauracji.
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka soli
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka
- 20 dag bryndzy
- 20 dag gotowanego boczku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki