Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Penne z salami i rukolą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Penne z salami i rukolą - składniki:
  • 300 g pikantnego salami lub kiełbasek chorizo pokrojonych w plastry
  • 2 łyżeczki słonych kaparów osączonych z zalewy
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 250 g rukoli z usuniętymi ogonkami
  • 400 g makaronu penne
  • 200 g koziego sera pokrojonego na plastry
  • świeżo mielony pieprz
Penne z salami i rukolą - sposób przygotowania: Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu, wkładamy salami, smażymy 4 minuty, aż będzie chrupiące. Dodajemy kapary i czosnek, smażymy kolejną minutę. Dodajemy rukolę i prażymy, mieszając, aż straci jędrność. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do ogrzanej miski, mieszamy z salami i warzywami. Wykładamy na talerze, na wierzchu każdej porcji kładziemy plastry sera i posypujemy pieprzem.