Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czekoladowa tarta z awokado

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czekoladowa tarta z awokado - składniki:
  • Czekoladowy spód tarty:
  • 1.5 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki daktyli namoczonych przez pół godziny w ciepłej wodzie
  • szczypta soli morskiej
  • Nadzienie:
  • 2 bardzo dojrzałe awokado
  • obrane i bez pestki
  • 1/4 szklanki masła kokosowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • Oraz:
  • gruba sól morska do posypania
Czekoladowa tarta z awokado - sposób przygotowania: Robimy spód tarty: orzechy miksujemy w blenderze na pył. Dodajemy namoczone daktyle i sól, miksujemy dalej, aż otrzymamy gęstą, lepiącą się masę. Robimy nadzienie: wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. Odstawiamy do lodówki. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a potem masą z orzechów i daktyli - tak jak postąpilibyśmy z kruchym ciastem. Na przygotowany spód wylewamy schłodzone nadzienie i rozsmarowujemy je sylikonową szpatułką. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej trzy godziny, aż zgęstnieje. Tartę posypujemy solą i podajemy.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo