Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Przegrzebki po parysku (Coquilles st. Jacques a' la parisienne)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Przegrzebki po parysku (Coquilles st. Jacques a' la parisienne) - składniki:
  • 50 dag mrożonych przegrzebków (muszli św. Jakuba)
  • 4 puste; czyste muszle; z braku - porcelanowe kokilki
  • 30 dag pieczarek
  • 10 dag masła
  • 4 szalotki (lub 2 spore cebule)
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Przegrzebki po parysku (Coquilles st. Jacques a' la parisienne) - sposób przygotowania: Obieramy i siekamy szalotki. Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w cienkie plasterki. Rozpuszczamy na patelni połowę masła i na niewielkim ogniu przez 15 min dajemy się wypocić szalotkom. Zalewamy je kieliszkiem wina i szklanką wody. Solimy. Zostawiamy na niewielkim ogniu na ok. 5 min. Po tym czasie wrzucamy do szalotek nierozmrożone mięczaki. Po 3 minutach wyjmujemy je i kroimy w talarki. Pieczarki podduszamy w osobnym rondelku: najpierw pozwalamy im wypuścić sok, dopiero potem dodajemy resztę masła. Zmniejszamy ogień i posypujemy grzyby mąką. Mieszamy i zalewamy wywarem z szalotką. Przez 5-6 min gotujemy, mieszając, aż powstanie jedwabisty sos. Wkładamy pokrojone przegrzebki do muszelek. Zalewamy sosem. Posypujemy pieprzem i serem. Wsadzamy na 5 min do piekarnika i "złocimy je" w 180 st. C.