Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Przegrzebki po parysku (Coquilles st. Jacques a' la parisienne)
Przegrzebki po parysku (Coquilles st. Jacques a' la parisienne) - składniki:
Przegrzebki po parysku (Coquilles st. Jacques a' la parisienne) - sposób przygotowania:
Obieramy i siekamy szalotki. Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w cienkie plasterki. Rozpuszczamy na patelni połowę masła i na niewielkim ogniu przez 15 min dajemy się wypocić szalotkom. Zalewamy je kieliszkiem wina i szklanką wody. Solimy. Zostawiamy na niewielkim ogniu na ok. 5 min. Po tym czasie wrzucamy do szalotek nierozmrożone mięczaki. Po 3 minutach wyjmujemy je i kroimy w talarki. Pieczarki podduszamy w osobnym rondelku: najpierw pozwalamy im wypuścić sok, dopiero potem dodajemy resztę masła. Zmniejszamy ogień i posypujemy grzyby mąką. Mieszamy i zalewamy wywarem z szalotką. Przez 5-6 min gotujemy, mieszając, aż powstanie jedwabisty sos. Wkładamy pokrojone przegrzebki do muszelek. Zalewamy sosem. Posypujemy pieprzem i serem. Wsadzamy na 5 min do piekarnika i "złocimy je" w 180 st. C.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki