Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marynowane śledzie z mleczem po polsku z jabłkiem grójeckim ChOG i olejem rydzowym GTS

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marynowane śledzie z mleczem po polsku z jabłkiem grójeckim ChOG i olejem rydzowym GTS - składniki:
Marynowane śledzie z mleczem po polsku z jabłkiem grójeckim ChOG i olejem rydzowym GTS - sposób przygotowania: Śledzie dokładnie umyć, następnie 24 godziny moczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją 3-4 razy na czystą. Po tym czasie umyć śledzie, zdjąć skórę i podzielić je na filety. Mlecz przetrzeć przez sito. Filety śledziowe ułożyć na talerzu. Jabłka grójeckie pokroić wraz ze skórką w drobną kostkę, podobnie pokroić cebulę i wymieszać wszystko z olejem rydzowym i octem. Doprawić sos pieprzem i polać śledzie. Gotowy mlecz utrzeć z olejem sojowym i musztardą. Można dodatkowo dodać odrobinę octu do smaku. Śledzie podawać z domowymi marynatami, np. korniszonami, grzybkami marynowanymi, burakami marynowanymi z czosnkiem, gałązkami koperku i sosem z mlecza na boku.