Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Orzechowe trójkąty

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Orzechowe trójkąty - składniki:
Orzechowe trójkąty - sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię do żywności, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wykładamy posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 36 x 36 cm. Masło, cukier, cukier waniliowy i wodę zagotowujemy, dodajemy orzechy, mieszamy tak długo, aż orzechy pokryją się skarmelizowaną otoczką. Dżem miksujemy, rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Na dżem wykładamy orzechy. Pieczemy 30 minut w 180 st. C. Z jeszcze gorącego ciasta wycinamy najpierw kwadraty o boku 6 cm, a następnie dzielimy je na trójkąty.