Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grasica z plastycznym żółtkiem na purée szafranowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grasica z plastycznym żółtkiem na purée szafranowym - składniki:
Grasica z plastycznym żółtkiem na purée szafranowym - sposób przygotowania: Do wrzącego, mocno przyprawionego bulionu wrzucamy grasicę i odstawiamy do ostygnięcia. W śmietance zagotowujemy szafran i odstawiamy. Olej wlewamy do małej metalowej miseczki, delikatnie wkładamy do niego żółtka. W litrowym rondlu zagotowujemy wodę, zanurzamy w niej miseczkę z żółtkami i olejem, tak aby jego poziom  nie był wiele wyższy niż poziom wody. Zmniejszamy ogień pod rondlem z wodą i gotujemy, kontrolując temperaturę oleju, aż do momentu kiedy osiągnie 65°C. Wyjmujemy i wkładamy miskę z olejem do gorącej wody, tak by utrzymać temperaturę oleju. Po 20 minutach odstawiamy olej z żółtkami do ostygnięcia. Grasicę wyjmujemy z bulionu i obieramy z błon, rwiemy na grudki. Śmietankę z szafranem podgrzewamy i rozprowadzamy nią purée ziemniaczane. Podgrzewamy na maśle, doprawiamy. Na dnie szklanki układamy purée, na nim rozsypujemy grasicę, orzechy i listki trybuli. Na wierzchu kładziemy żółtko wyjęte z oleju i kwiaty.