Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Czereśnie marynowane
Czereśnie marynowane - składniki:
Czereśnie marynowane - sposób przygotowania:
Czereśnie myjemy i osuszamy, ogonki przycinamy do połowy. Owoce układamy w słoikach. Robimy zalewę: rozgniatamy w moździerzu pieprz i ziele angielskie. Zagotowujemy szklankę wody z winem, octem, miodem, cukrem, skórką pomarańczową, goździkami, cynamonem, pieprzem, zielem angielskim i solą. Gorącym płynem zalewamy czereśnie, zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 20 minut w lekko wrzącej wodzie (można w piekarniku nagrzanym do 90 st. C). Podajemy do pasztetu.
- (na 4 słoiki o pojemności 300 ml)
- 1 kg czereśni z ogonkami
- Zalewa:
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/4 szklanki białego octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 3 goździki
- dwucentymetrowy kawałek cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki