Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczone białe szparagi z pumperniklem i kwaśnym sosem holenderskim

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczone białe szparagi z pumperniklem i kwaśnym sosem holenderskim - składniki:
  • Kruszonka z pumpernikla:
  • 2 kromki pumpernikla
  • 1 łyżka stopionego masła
  • sól
  • pieprz
  • Kwaśny sos holenderski:
  • 4 łyżki soku z kiszonej kapusty
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki stopionego masła w temperaturze pokojowej
  • sól
  • pieprz
  • Szparagi:
  • 700 g białych szparagów (obranych; z odciętymi twardymi końcówkami)
  • 1 łyżka oliwy
Pieczone białe szparagi z pumperniklem i kwaśnym sosem holenderskim - sposób przygotowania: Robimy kruszonkę: pumpernikiel rozdrabniamy w blenderze, wysypujemy na blachę, skrapiamy stopionym masłem, solimy i pieprzymy. Prażymy 10-15 minut w 190 st. C - na chrupko. Studzimy. Robimy sos: sok z kapusty mieszamy z żółtkami w metalowej misce, którą ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieramy, powoli wlewając masło.* Po 8-10 minutach sos powinien być gęsty i kremowy. Zdejmujemy go znad pary, solimy i pieprzymy, ucieramy jeszcze chwilę. Przykrywamy folią, aby nie powstał kożuch, studzimy. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 230 st. C. Układamy szparagi na blasze, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, pieczemy około 15 minut. Posypujemy kruszonką, podajemy z sosem. * Uwaga: stopione i ostudzone masło wlewamy po łyżce, kolejną porcję dodając, kiedy poprzednia dobrze połączy się z żółtkami - jeśli wlejemy masło naraz, sos się zwarzy.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim