Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Cebulak
Cebulak - składniki:
Cebulak - sposób przygotowania:
Przekładamy ciasto do wyściełanej pergaminem formy, tak aby jego boki lekko wystawały na zewnątrz. Pieczemy 15-20 minut w 180 st. C. Cebulę kroimy w piórka i wraz z posiekanym czosnkiem szklimy w rondlu (bez tłuszczu), stale mieszając. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy ocet oraz cukier i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na upieczone ciasto. Na wierzchu kładziemy plastry sera i suszone pomidory. Zapiekamy 10 minut w 180 st. C (można tez podać od razu, bez zapiekania). Posypujemy posiekanymi ziołami.
- (na formę 15x25 cm)
- 250 g ciasta francuskiego
- 4 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml octu balsamicznego
- 50 g cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
- 200 g pleśniowego koziego sera (rolada)
- 5 suszonych pomidorów
- 2 gałązki majeranku lub oregano
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki