Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cebulak

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cebulak - składniki:
Cebulak - sposób przygotowania: Przekładamy ciasto do wyściełanej pergaminem formy, tak aby jego boki lekko wystawały na zewnątrz. Pieczemy 15-20 minut w 180 st. C. Cebulę kroimy w piórka i wraz z posiekanym czosnkiem szklimy w rondlu (bez tłuszczu), stale mieszając. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy ocet oraz cukier i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na upieczone ciasto. Na wierzchu kładziemy plastry sera i suszone pomidory. Zapiekamy 10 minut w 180 st. C (można tez podać od razu, bez zapiekania). Posypujemy posiekanymi ziołami.