Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Udka z boczkiem w winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Udka z boczkiem w winie - składniki:
  • 1.5 kg udek kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 24 szalotki
  • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w grubą kostkę
  • 200 g marchewki pokrojonej w zapałkę
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu
  • 40 ml brandy
  • 3 gałązki pietruszki
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 listek laurowy
  • skórka z 1 cytryny pokrojona w paski
  • sól i pieprz
Udka z boczkiem w winie - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 140 st. C. Udka myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, podsmażamy udka ze wszystkich stron. Przekładamy mięso do naczynia do zapiekania. Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekane szalotki, przekładamy je do udek. Na tej samej patelni smażymy boczek (jeśli szalotki zabrały tłuszcz, uzupełniamy go pozostałymi dwiema łyżkami oliwy), a gdy się wytopi i wyzłoci, dodajemy marchewkę i dusimy do miękkości. Dorzucamy pieczarki i smażymy, aż się przyrumienią i zmiękną. Wszystko przekładamy do udek z szalotkami, na patelni pozostawiając sos. Gdy nieco ostygnie, zaprawiamy go mąką i gotujemy kilka minut na niewielkim ogniu, stale mieszając, żeby nie powstały grudki. Do sosu dodajemy czosnek (w całości), wlewamy wino, bulion i brandy. Gotujemy minutę,  dodajemy zioła, przyprawy i skórkę z cytryny. Pozostawiamy na ogniu kolejnych parę minut, wlewamy do naczynia z udkami. Potrawę wkładamy na 45 minut do piekarnika.