Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z ośmiornicy z chorizo, soczewicą i papryką
Sałatka z ośmiornicy z chorizo, soczewicą i papryką - składniki:
Sałatka z ośmiornicy z chorizo, soczewicą i papryką - sposób przygotowania:
Przyrządzamy ośmiornicę: wkładamy ją do wrzącego court-bouillon, garnek szczelnie przykrywamy (można folią aluminiową). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 1,5 godziny. Studzimy i oczyszczamy, oddzielając mięso. W rondlu rozgrzewamy olej ryżowy do temp. 70 st. C, przyprawiamy go wędzoną papryką i wkładamy mięso ośmiornicy. Zabezpieczamy przed wystygnięciem. Robimy sałatkę: soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Odsączamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę pieczoną paprykę, 2 plastry chorizo pokrojone w paski oraz świeżą kolendrę. Mieszamy z olejem paprykowym, w którym marynowała się ośmiornica, przyprawiamy octem sherry, solą i pieprzem. Przygotowujemy pastę z awokado: rozgniatamy je widelcem, przyprawiamy sokiem z limonki, mieszamy z posiekaną szalotką i chilli, kilkoma kroplami oliwy oraz posiekaną świeżą kolendrą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Robimy chrupki ryżowe: ryż gotujemy w 800 ml wody (na 1 część ryżu bierzemy 4 części wody), aż powstanie kleik. Miksujemy go z atramentem, masę rozprowadzamy na sylikonowej macie, rozsmarowując ją na grubość 1 mm. Suszymy 30-40 minut w 80 st. C. Gdy masa zacznie odrywać się od maty, ale wciąż jeszcze będzie plastyczna, rwiemy ją na kawałki, a te smażymy w głębokim tłuszczu i osuszamy na bibule.Na talerzach układamy po dwie chrupki ryżowe, na nich sałatkę z soczewicy oraz ciepłe kawałki ośmiornicy; dookoła kładziemy usmażone na oliwie kawałki ciabatty posmarowane pastą z awokado i pozostałe plastry chorizo.
- Ośmiornica:
- 2-3 l court-bouillon
- 1 ośmiornica (1-2 kg)
- 150 ml oleju ryżowego
- wędzona papryka w proszku
- Sałatka z soczewicy:
- 80 g czerwonej soczewicy
- 1/2 papryki
- upieczonej i obranej ze skórki
- 10 plasterków pikantnego chorizo
- świeża kolendra
- ocet sherry
- sól
- pieprz
- Grzanki:
- 1/4 awokado
- sok z limonki
- 1/2 szalotki
- 1 papryczka chilli
- oliwa
- świeża kolendra
- sól
- pieprz
- cienka kromka z ciabatty
- Chrupki ryżowe:
- 200 g ryżu
- 2 g atramentu z kałamarnicy
- tłuszcz do głębokiego smażenia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki