Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z ośmiornicy z chorizo, soczewicą i papryką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z ośmiornicy z chorizo, soczewicą i papryką - składniki:
Sałatka z ośmiornicy z chorizo, soczewicą i papryką - sposób przygotowania: Przyrządzamy ośmiornicę: wkładamy ją do wrzącego court-bouillon, garnek szczelnie przykrywamy (można folią aluminiową). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 1,5 godziny. Studzimy i oczyszczamy, oddzielając mięso. W rondlu rozgrzewamy olej ryżowy do temp. 70 st. C, przyprawiamy go wędzoną papryką i wkładamy mięso ośmiornicy. Zabezpieczamy przed wystygnięciem. Robimy sałatkę: soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Odsączamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę pieczoną paprykę, 2 plastry chorizo pokrojone w paski oraz świeżą kolendrę. Mieszamy z olejem paprykowym, w którym marynowała się ośmiornica, przyprawiamy octem sherry, solą i pieprzem. Przygotowujemy pastę z awokado: rozgniatamy je widelcem, przyprawiamy sokiem z limonki, mieszamy z posiekaną szalotką i chilli, kilkoma kroplami oliwy oraz posiekaną świeżą kolendrą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Robimy chrupki ryżowe: ryż gotujemy w 800 ml wody (na 1 część ryżu bierzemy 4 części wody), aż powstanie kleik. Miksujemy go z atramentem, masę rozprowadzamy na sylikonowej macie, rozsmarowując ją na grubość 1 mm. Suszymy 30-40 minut w 80 st. C. Gdy masa zacznie odrywać się od maty, ale wciąż jeszcze będzie plastyczna, rwiemy ją na kawałki, a te smażymy w głębokim tłuszczu i osuszamy na bibule.Na talerzach układamy po dwie chrupki ryżowe, na nich sałatkę z soczewicy oraz ciepłe kawałki ośmiornicy; dookoła kładziemy usmażone na oliwie kawałki ciabatty posmarowane pastą z awokado i pozostałe plastry chorizo.