Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Brioszka z czekoladą i pistacjami
Brioszka z czekoladą i pistacjami - składniki:
Brioszka z czekoladą i pistacjami - sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę z drożdżami, roztrzepanymi jajkami i cukrem. Potem wyrabiamy, dodając miękkie masło pokrojone na kawałeczki (po trochu, stale wyrabiając). Pod koniec wyrabiania dorzucamy żółtko. Ciasto będzie dosyć luźne, błyszczące i nie będzie się lepiło, bo jest tłuściutkie. Wkładamy je do nasmarowanej masłem miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie krótko je zagniatamy, przykrywamy i wkładamy na cały dzień do lodówki. Po wyjęciu nadajemy ciastu kształt, czyli np. lepimy z niego brioszkę, formujemy ślimaki lub bułeczki - dokładny opis postępowania znajdziecie w ramce u góry. Niezależnie od tego, co zrobiliśmy z ciastem, zostawiamy je na 2 godziny w cieple, aby wyrosło.Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm. Posypujemy pokrojoną czekoladą, solą i pistacjami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy masłem keksówkę o długości powstałego wałka. Wkładamy ciasto do formy, przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 175-180 st. C. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Pieczemy 20-25 minut.
Informacje o Brioszka z czekoladą i pistacjami
-
Menu dnia z zupą z rukoli
. orzechami włoskimi lub laskowymi. Osoby, które przepadają za naprawdę słodkimi wypiekami, mogą polać ostudzoną brioszkę lukrem lub posypać ją cukrem pudrem. Brioszka z czekoladą i pistacjami 250 g mąki pszennej typu 550 3-4 g (1/2 torebki) suszonych drożdży 2 jajka 30 g drobnego cukru 200 g miękkiego
-
Ciasta drożdżowe, pączki, naleśniki... pyszności z dodatkiem drożdży! [PRZEPISY]
na porcje i oprószamy cukrem pudrem. Zamiast pistacji, to ciast drożdżowe możesz przygotować również z innymi, ulubionymi orzechami, na przykład laskowymi lub włoskimi. Brioszka z czekoladą i pistacjami 250 g mąki pszennej typu 550 3-4 g (1/2 torebki) suszonych drożdży 2 jajka 30 g drobnego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki