Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kanapka z peklowaną wołowiną
Kanapka z peklowaną wołowiną - składniki:
Kanapka z peklowaną wołowiną - sposób przygotowania:
Peklujemy mięso: do dużego garnka wlewamy 2 l wody, dodajemy sól, saletrę, cukier i pozostałe przyprawy. Gotujemy, mieszając, aż sól się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy lód i mieszamy, aż stopnieje = chodzi o to, by ostudzić zalewę do 7°C. Mięso oczyszczamy z błon i zanurzamy w zimnej solance**. Wstawiamy do lodówki na 10 dni, codziennie mieszamy zalewę. Po tym czasie wyjmujemy mięso, płuczemy je pod zimną bieżącą wodą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pokrojonymi w kawałki warzywami, wlewamy tyle wody, aby sięgała do 2-3 cm wysokości naczynia. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 2,5-3 godzin. Wyjmujemy z naczynia, studzimy i kroimy w cienkie plastry. Składamy kanapki: połowę kromek smarujemy grubo musztardą, układamy na nich plasterki wołowiny***, sera i cebuli. Przykrywamy pozostałymi kromkami i dociskamy. Partiami przypiekamy na maśle (najlepiej po dwie na patelni z odrobiną masła) z obu stron. Studzimy, przekrawamy na pół, pakujemy w papierowe torebki śniadaniowe. Uwaga * Saletra potasowa jest środkiem konserwującym i zachowującym ładny kolor mięsa. ma ją w ofercie firma biowin, można też kupić np. na allegro.pl** peklujące się mięso powinno być całkiem zanurzone w solance. *** do kanapek zużyjemy 1/2 kg peklowanej wołowiny. Resztę można podgrzać i podać, np. z warzywami, na obiad albo zużyć do innych kanapek - dobrze zapakowana wytrzyma w lodówce przez tydzień.
- Wołowina:
- 200 g gruboziarnistej soli morskiej
- 2 łyżki saletry
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 10 goździków
- 10 jagód jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 kg lodu
- 2 kg mostka wołowego
- 1 cebula
- cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- Oraz:
- 10 grubych kromek wiejskiego chleba
- ostra musztarda
- 250 g ulubionego sera (comté; fontina; gouda)
- 1 mała cebula
- 60 g masła
Informacje o Kanapka z peklowaną wołowiną
-
Smażone zielone pomidory, 5$ shake, najlepszy kurczak w panierce - najpopularniejsze filmowe dania
przez gęste sito. Rozlać do zimnych foremek i ostudzić. Posypać cukrem i opalać palnikiem, aż cukier się skarmelizuje. Autor: Agnieszka Kręglicka KANAPKA Z PEKLOWANĄ WOŁOWINĄ - składniki: Wołowina: 200 g gruboziarnistej soli morskiej 2 łyżki saletry 100 g cukru trzcinowego 1 laska cynamonu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki