Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kanapka z peklowaną wołowiną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kanapka z peklowaną wołowiną - składniki:
Kanapka z peklowaną wołowiną - sposób przygotowania: Peklujemy mięso: do dużego garnka wlewamy 2 l wody, dodajemy sól, saletrę, cukier i pozostałe przyprawy. Gotujemy, mieszając, aż sól się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy lód i mieszamy, aż stopnieje = chodzi o to, by ostudzić zalewę do 7°C. Mięso oczyszczamy z błon i zanurzamy w zimnej solance**. Wstawiamy do lodówki na 10 dni, codziennie mieszamy zalewę. Po tym czasie wyjmujemy mięso, płuczemy je pod zimną bieżącą wodą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pokrojonymi w kawałki warzywami, wlewamy tyle wody, aby sięgała do 2-3 cm wysokości naczynia. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 2,5-3 godzin. Wyjmujemy z naczynia, studzimy i kroimy w cienkie plastry. Składamy kanapki: połowę kromek smarujemy grubo musztardą, układamy na nich plasterki wołowiny***, sera i cebuli. Przykrywamy pozostałymi kromkami i dociskamy. Partiami przypiekamy na maśle (najlepiej po dwie na patelni z odrobiną masła) z obu stron. Studzimy, przekrawamy na pół, pakujemy w papierowe torebki śniadaniowe. Uwaga * Saletra potasowa jest środkiem konserwującym i zachowującym ładny kolor mięsa. ma ją w ofercie firma biowin, można też kupić np. na allegro.pl** peklujące się mięso powinno być całkiem zanurzone w solance. *** do kanapek zużyjemy 1/2 kg peklowanej wołowiny. Resztę można podgrzać i podać, np. z warzywami, na obiad albo zużyć do innych kanapek - dobrze zapakowana wytrzyma w lodówce przez tydzień.