Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki - składniki:
  • 300 g zielonych szparagów (odłamujemy twarde końce)
  • 60 ml oliwy + odrobina do podania
  • sól i młotkowany pieprz
  • 2-3 garści listków natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 filecików anchois
  • 40 g tartego parmezanu + garść do podania
  • 400 g spaghetti
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki - sposób przygotowania: Szparagi smarujemy odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy. Smażymy 8-10 minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Studzimy, kroimy na kawałki, miksujemy w blenderze z resztą oliwy, natką (trochę listków odkładamy do dekoracji), posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, anchois (kilka kawałków odkładamy do dekoracji), parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu do smaku. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu - powinien być al dente. Odcedzamy, zachowując szklankę wody z gotowania. Mieszamy makaron z pesto, dolewając po trochu, jeśli trzeba, pozostawioną wodę. Kładziemy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami parmezanu, dekorujemy listkami natki i kawałkami anchois.
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty