Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki - składniki:
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki - sposób przygotowania:
Szparagi smarujemy odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy. Smażymy 8-10 minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Studzimy, kroimy na kawałki, miksujemy w blenderze z resztą oliwy, natką (trochę listków odkładamy do dekoracji), posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, anchois (kilka kawałków odkładamy do dekoracji), parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu do smaku. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu - powinien być al dente. Odcedzamy, zachowując szklankę wody z gotowania. Mieszamy makaron z pesto, dolewając po trochu, jeśli trzeba, pozostawioną wodę. Kładziemy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami parmezanu, dekorujemy listkami natki i kawałkami anchois.
- 300 g zielonych szparagów (odłamujemy twarde końce)
- 60 ml oliwy + odrobina do podania
- sól i młotkowany pieprz
- 2-3 garści listków natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 filecików anchois
- 40 g tartego parmezanu + garść do podania
- 400 g spaghetti
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki