Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Carpaccio z cukinii z miętą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Carpaccio z cukinii z miętą - składniki:
  • 50 dag niedużych cukinii
  • garść listków mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • pieprz
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych
  • kawałek parmezanu lub Grana Padano
Carpaccio z cukinii z miętą - sposób przygotowania: Cukinię kroimy w jak najcieńsze plasterki, układamy je na talerzykach, tak aby lekko zachodziły jeden na drugi. Listki mięty kroimy w wąskie paseczki i posypujemy nimi cukinię. Ucieramy oliwę z sokiem cytrynowym, skrapiamy cukinię, posypujemy solą, pieprzem i leciutko uprażonymi na suchej patelni orzeszkami. Odstawiamy na 10 minut, aby cukinia przegryzła się z sosem. Bezpośrednio przed podaniem ścieramy ser na grube wiórki i posypujemy carpaccio.