Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sarna dąb gruszka
Sarna dąb gruszka - składniki:
Sarna dąb gruszka - sposób przygotowania:
Oczyszczamy mięso sarny. Marynujemy je w soli, cukrze i czarnuszce przez 6 godzin. Co godzinę odwracamy. Potem osuszamy je na ręczniku papierowym i wycieramy z przypraw. Kroimy w cieniutkie plastry. W rondelku mieszamy musztardę z wodą i laktozą - gotujemy, aż musztarda stwardnieje. Wykładamy ją na silipat (sylikonową matę do pieczenia). Kiedy wystygnie, mielemy na puder. Gruszki obieramy, kroimy w długie wstęgi i oprószamy pudrem z musztardy. Na paski z sarny nakładamy starty ser i przykrywamy plastrami gruszki z musztardą. Zagotowujemy w garnku wywar grzybowy, blanszujemy w nim liście dębu, suszymy je w dehydratorze w temperaturze 65°C. Wysuszone smażymy w głębokim oleju rozgrzanym do 180 st. C. Odsączamy na papierowym ręczniku, doprawiamy solą i mieloną czarnuszką. Układamy obok sarny, dekorujemy majerankiem.
- 1 filet z sarny (comber) o wadze ok. 700 g
- 150 g soli morskiej
- 150 g brązowego cukru
- 5 g czarnuszki
- 50 g musztardy Dijon
- 50 g wody
- 100 g laktozy (można zamówić np. przez stronę www.chemik.aip.pl oraz w sklepach internetowych z akcesoriami dla piwowarów; laktoza bywa też w aptekach)
- 2 gruszki
- 30 g krowiego; dojrzewającego sera np. Jersey Blue
- 300 ml wywaru grzybowego
- 12 listków dębu
- 1 l oleju słonecznikowego
- sól
- mielona czarnuszka do smaku
- listki majeranku do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki