Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada orzechowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rolada orzechowa - składniki:
Rolada orzechowa - sposób przygotowania: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, dodajemy ocet. Do usztywnionej octem masy przesiewamy oba rodzaje mąki i znów delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na płaską blachę (z brzegami tylko z trzech stron) pokrytą papierem do pieczenia i tak wygładzamy powierzchnię, by masa rozłożyła się równomiernie. Pieczemy do lekkiego zrumienienia 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 170 stopni. Natychmiast po upieczeniu odwracamy ciasto, odrywamy papier i przykrywamy ciasto ściereczką. Orzechy zalewamy mlekiem, mieszamy, studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając sparzone orzechy. Smarujemy masą wystudzony biszkopt i delikatnie zwijamy roladę. (przepis Władzi, babci Agi: Rolada pojawiała się u babci Władzi przy specjalnych okazjach. Mimo, że obok stały mistrzowskie torty, baby drożdżowe czy cwibaki - zawsze to ona była specjalna. W zimie z masą orzechową - ukochaną przez moją mamę - gdy rolada była robiona na szybko to z przesmażonymi jabłkami. W lecie z kremem z poziomkami - tę oczywiście wspominam najlepiej! Babcia najpierw gotowała krem, a potem ucierała go z masłem, mieszała z owocami i taka masą smarowała biszkopt, którego zawijanie - delikatne formowanie za pomocą ściereczki foremnego walca - było osobnym rytuałem. Gotowanie było dla babci bardzo naturalna czynnością - kompletnie nie przerażały ją przepisy zakładające wielogodzinną pracę. Polskie specjały - jak świetne pączki czy kotlety mielone przeplatały się w jej kuchni z wyrafinowanymi przepisami, których gotowania uczyła się w latach siedemdziesiątych od francuskich przyjaciół.)