Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Clafoutis z pomidorkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Clafoutis z pomidorkami - składniki:
Clafoutis z pomidorkami - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Cztery foremki do zapiekania posmaruj masłem i ułóż na ich dnie pomidorki. Jajka ubij trzepaczką, dodaj mąkę, mleko i śmietankę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsyp parmezan (pozostaw dwie łyżki) i bazylię, przypraw do smaku i znowu wymieszaj. Wylej ciasto na pomidorki, z wierzchu posyp odrobiną pieprzu i resztą parmezanu. Piecz 20 minut, aż ciasto się przyrumieni i urośnie. Podawaj na ciepło, np. z zieloną sałatą. Jeżeli robisz clafoutis w jednej dużej formie, piecz je około 30 minut. Rada: Danie bardzo efektowne, pyszne, a do tego wyjątkowo proste. Do clafoutis możesz dodać kawałki szynki lub salami, niezłe jest także z anchois.