Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babka podolska

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babka podolska - składniki:
  • (na 2 formy o średnicy 24 cm)
  • 400 ml letniego tłustego mleka; najlepiej niepasteryzowanego
  • 500 g mąki krupczatki lub typ 500 (powinna co najmniej przez 12 godzin postać w temperaturze minimum 20°C
  • a najlepiej na kaloryferze)
  • 50 g świeżych prasowanych drożdży
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 15 żółtek
  • 200 g przesianego cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g sklarowanego masła
  • ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • ewentualnie 150 g bakalii (sparzone rodzynki; skórka pomarańczowa; lekko uprażone; obrane i posiekane migdały - według uznania)
Babka podolska - sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę około 25°C. Zagotowujemy 300 ml mleka i odważamy 125 g mąki. Mąkę przesiewamy przez gęste sito i powoli zalewamy wrzącym mlekiem, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy uzyskamy jednolitą gładką masę, odstawiamy ją do ostygnięcia. Drożdże mieszamy z resztą letniego mleka i łączymy z wystudzoną do 25°C, zaparzoną mąką. Kiedy rozczyn podrośnie i popęka, dodajemy pozostałą mąkę oraz miód i wyrabiamy ciasto. Dodajemy żółtka ubite z cukrem i solą (najlepiej ubić je nad parą) i dalej wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie, błyszczące i zacznie odrywać się od dłoni i ścianek naczynia. Dodajemy sklarowane masło, ziarenka wanilii i skórkę cytrynową. Wyrabiamy dalej tak długo, aby równomiernie rozprowadzić w cieście wszystkie dodatki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Przekładamy do natłuszczonych foremek - ciasto powinno sięgać do 2/3 ich wysokości. Przykrywamy i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu (około 30 st. C), żeby trochę podrosło. Pieczemy godzinę w 190 st. C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy babka dobrze się upiekła. Ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.Uwaga nr 1: na dnie karbowanych foremek na babkę możemy umieścić obrane migdały i na nie ostrożnie wyłożyć ciasto. Po upieczeniu babka będzie miała migdałową koronę. Uwaga nr 2: jeśli użyjemy mniej masła, babka także się uda. Nasza stylistka Paulina Kolondra, która piekła ciasta do sesji, dodała do babki 170-180 g masła - w jej rodzinie zawsze uważano, że ciasto drożdżowe nie lubi dużo tłuszczu. W tej wersji babka piekła się przez 35 minut w 180 st. C.