Bulion warzywny
- Do garnka wkładamy pokrojone:
- 1 cebulę
- 1 marchewkę
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ziemniaka
- Dodajemy:
- kilka pieczarek przekrojonych na połówki
- oraz 3 całe ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 1 łyżkę sosu sojowego
- Solimy i pieprzymy do smaku.
Informacje o Bulion warzywny
-
Menu dnia ze smakowitym łososiem
Miseczka takiego delikatnego, złocistego bulionu na bazie warzyw ukoi po ciężkim dniu. Zobacz przepis na bulion warzywny z ryżem . Pesto z rukoli to świetny dodatek do grzanek, makaronu. Tutaj dodaliśmy je do pieczonego łososia. Zamiast pinii, do przygotowania pesto, możesz wykorzystać orzechy
-
Kiedy solić rosół
Rosoły i buliony warzywne posolone na początku gotowania będą esencjonalne i smaczne, ale nieco mętne. Jeśli zaś wsypiemy sól pod koniec gotowania, wywar zachowa klarowność, ale smakiem nie dorówna wcześniej posolonemu. Warto też wiedzieć, że nawet nieposolony rosół może
-
Prosty sposób na lekkie dania z udziałem bulionu
smakami przez cały rok. Koncentrat bulionu warzywnego w płynie – łatwo, lekko… i sprytnie! Samodzielne przygotowanie dobrego, wartościowego wywaru, z którego powstanie pyszna zupa czy danie główne wymaga sporo czasu. Tymczasem tempo współczesnego życia i liczne zajęcia nie pozwalają nam na
-
Szybka zupa - dowiedz się, jak zaoszczędzić czas w kuchni
przyrządzają zwykle obiady dwudaniowe. Szybka zupa - poznaj przepis na bulion warzywny Jeśli planujesz przygotowanie zupy, która mogłaby być zamrożona i wielokrotnie przygotowywana na szybko, możesz skorzystać ze sprawdzonych przepisów. Poznaj
-
Menu dnia z plackami ziemniaczanymi
Sekretem połączenia pomidorów i marchewki jest ich słodkawy posmak. Warto wydobyć go doprawiając zupę szczyptą cukru, słodkiej papryki i gałki muszkatołowej. Marchewkowo-pomidorowa zupa krem 1 pęczek młodej marchewki 2 dojrzałe pomidory 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 18
-
Trzy zupy
pokrojone ząbki czosnku, 1 łyżeczka pokrojonej papryczki chilli, po 2 łyżki: posiekanej świeżej natki, mięty i kolendry, 1,5 l bulionu warzywnego, 200 ml gęstej śmietanki Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, następnie po ok. 2 min wrzucić chilli, natkę, miętę i
-
Menu dnia z naleśnikami ze szpinakiem
Tę zupę najlepiej przygotować z młodej marchewki, ale poza sezonem z powodzeniem możesz ja zastąpić niewielkimi marchewkami. Do wykonania przepisu będziesz potrzebować 4-5 sztuk. Marchewkowa zupa-krem Składniki: 1 pęczek młodej marchewki 2 dojrzałe pomidory 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
-
Zupa ziemniaczana
. 0,75 kg ziemniaków . 3 duże cebule . 2 łyżki masła . 1,5 litra bulionu warzywnego . 1 opakowanie śmietany 30% . 1 pęczek szczypioru . sól, pieprz W garnku podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki