Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polenta zapiekana z bryndzą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polenta zapiekana z bryndzą - składniki:
Polenta zapiekana z bryndzą - sposób przygotowania: Kaszkę rozprowadzamy w wodzie. Mleko podgrzewamy z dużą szczyptą soli i 2 łyżkami masła. Gdy będzie gorące, zaczynamy stopniowo dodawać kaszę, ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu parę minut, aż cały płyn się wchłonie - ciągle mieszamy. Ponieważ będziemy jeszcze piec kaszkę - nie musi być dogotowana. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką masła. Wykładamy połowę polenty, na niej kładziemy rozkruszoną bryndzę i resztę polenty. Na wierzchu możemy zrobić widelcem ozdobne rowki - skorupka będzie wtedy dekoracyjna i bardziej chrupiąca. Polentę z bryndzą pieczemy 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C - aż wierzch się zarumieni. Szalotkę (lub cebulę) kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na oliwie. Gdy się zeszkli, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę cukru. Smażymy jeszcze chwilkę, aż się zrumieni. Podajemy z polentą. Tak przygotowaną polentę możemy podawać jako główne danie z zieloną sałatą, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dodatku do mięsa.