Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Polenta zapiekana z bryndzą
Polenta zapiekana z bryndzą - składniki:
Polenta zapiekana z bryndzą - sposób przygotowania:
Kaszkę rozprowadzamy w wodzie. Mleko podgrzewamy z dużą szczyptą soli i 2 łyżkami masła. Gdy będzie gorące, zaczynamy stopniowo dodawać kaszę, ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu parę minut, aż cały płyn się wchłonie - ciągle mieszamy. Ponieważ będziemy jeszcze piec kaszkę - nie musi być dogotowana. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką masła. Wykładamy połowę polenty, na niej kładziemy rozkruszoną bryndzę i resztę polenty. Na wierzchu możemy zrobić widelcem ozdobne rowki - skorupka będzie wtedy dekoracyjna i bardziej chrupiąca. Polentę z bryndzą pieczemy 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C - aż wierzch się zarumieni. Szalotkę (lub cebulę) kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na oliwie. Gdy się zeszkli, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę cukru. Smażymy jeszcze chwilkę, aż się zrumieni. Podajemy z polentą. Tak przygotowaną polentę możemy podawać jako główne danie z zieloną sałatą, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dodatku do mięsa.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki