Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Matzah brei z ricottą
Matzah brei z ricottą - składniki:
Matzah brei z ricottą - sposób przygotowania:
Macę kruszymy na małe kawałki, zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy nasiąknie (powinna mieć gumowatą konsystencję, ale nie może się rozpadać), cedzimy i delikatnie odciskamy. Łączymy jajka z wanilią, cukrem i skórką cytrynową. Delikatnie mieszamy z namoczoną macą i rozdrobnioną ricottą. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczno-macową, wyrównujemy. Smażymy na średnim ogniu przez 5-10 minut, nie mieszając - aż spód się zetnie i przyrumieni. Aby odwrócić placek, przykrywamy patelnię dużym talerzem; odwracamy i zsuwamy na patelnię przypieczoną stroną do góry. Smażymy jeszcze jakieś 5 minut, aż i druga strona się przypiecze. Kroimy na kawałki, oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z konfiturą. Podpowiadamy: - Matzah brei w wersji podstawowej robimy bez ricotty, mleka i słodkich dodatków. Macę zalewamy tylko ciepłą wodą. Smażymy na oleju, maśle lub gęsim smalcu. Jeśli chcemy zrobić wytrawną wersję, możemy dodać do namoczonej macy trochę posiekanej cebuli lub szczypiorku.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki