Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Matzah brei z ricottą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Matzah brei z ricottą - składniki:
Matzah brei z ricottą - sposób przygotowania: Macę kruszymy na małe kawałki, zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy nasiąknie (powinna mieć gumowatą konsystencję, ale nie może się rozpadać), cedzimy i delikatnie odciskamy. Łączymy jajka z wanilią, cukrem i skórką cytrynową. Delikatnie mieszamy z namoczoną macą i rozdrobnioną ricottą. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczno-macową, wyrównujemy. Smażymy na średnim ogniu przez 5-10 minut, nie mieszając - aż spód się zetnie i przyrumieni. Aby odwrócić placek, przykrywamy patelnię dużym talerzem; odwracamy i zsuwamy na patelnię przypieczoną stroną do góry. Smażymy jeszcze jakieś 5 minut, aż i druga strona się przypiecze. Kroimy na kawałki, oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z konfiturą. Podpowiadamy: - Matzah brei w wersji podstawowej robimy bez ricotty, mleka i słodkich dodatków. Macę zalewamy tylko ciepłą wodą. Smażymy na oleju, maśle lub gęsim smalcu. Jeśli chcemy zrobić wytrawną wersję, możemy dodać do namoczonej macy trochę posiekanej cebuli lub szczypiorku.