Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Marynowane bakłażany Carla Innocenti
Marynowane bakłażany Carla Innocenti - składniki:
Marynowane bakłażany Carla Innocenti - sposób przygotowania:
Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Zagotuj ocet z wodą w proporcji 1:1, dodaj sól i pieprz. Do wrzątku wrzuć bakłażany na 3 minuty, a potem ostudź i osusz. Układaj ciasno w słoiku, przekładając przyprawami. Ubijaj, żeby pomiędzy plastrami nie zostawało powietrze. Całkowicie przykryj oliwą. Są gotowe po 3 dniach. Rady: Szef kuchni Chianti, Carlo Innocenti, podaje je jako antipasto wraz z oliwkami, pieczoną papryką, cieniutkimi plasterkami szynki parmeńskiej i salami. Tam, gdzie rosną drzewa oliwne, konserwowanie jedzenia w oliwie znane jest od zawsze. Warzywa, oliwki albo ser pozostają świeże, a prócz tego pachnąca oliwa napełnia je swoim smakiem. A kiedy już wyjmiesz ze słoja wszystkie przysmaki, zużyj także samą oliwę. Możesz z niej robić sosy do sałatek, nadaje się także do przyprawiania mięsa.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki