Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marynowane bakłażany Carla Innocenti

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marynowane bakłażany Carla Innocenti - składniki:
Marynowane bakłażany Carla Innocenti - sposób przygotowania: Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Zagotuj ocet z wodą w proporcji 1:1, dodaj sól i pieprz. Do wrzątku wrzuć bakłażany na 3 minuty, a potem ostudź i osusz. Układaj ciasno w słoiku, przekładając przyprawami. Ubijaj, żeby pomiędzy plastrami nie zostawało powietrze. Całkowicie przykryj oliwą. Są gotowe po 3 dniach. Rady: Szef kuchni Chianti, Carlo Innocenti, podaje je jako antipasto wraz z oliwkami, pieczoną papryką, cieniutkimi plasterkami szynki parmeńskiej i salami. Tam, gdzie rosną drzewa oliwne, konserwowanie jedzenia w oliwie znane jest od zawsze. Warzywa, oliwki albo ser pozostają świeże, a prócz tego pachnąca oliwa napełnia je swoim smakiem. A kiedy już wyjmiesz ze słoja wszystkie przysmaki, zużyj także samą oliwę. Możesz z niej robić sosy do sałatek, nadaje się także do przyprawiania mięsa.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka