Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Słodki grog

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Słodki grog - składniki:
  • 1 szklanka soku z czerwonego grejpfruta
  • 2 szklanki soku z czerwonych pomarańczy
  • 1 szklanka mocnej herbaty rooibos (z dwóch łyżeczek)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • Mieszanka przypraw:
  • 4 cm korzenia imbiru pokrojonego w plasterki
  • 8 goździków
  • 8 ziaren zielonego kardamonu
Słodki grog - sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny i laski cynamonu umieszczamy w garnku razem z mieszanką przypraw i ogrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Garnek zestawiamy z ognia i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Napój przecedzamy do szklanego dzbanka, wrzucając laskę cynamonu. Doskonały z dodatkiem rumu albo korzennej wódki.