Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasztet cielęcy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasztet cielęcy - składniki:
Pasztet cielęcy - sposób przygotowania: Cielęcinę, podgardle lub boczek oraz obrane warzywa i grzybki myjemy, dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu. Zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Solimy do smaku mniej więcej w połowie czasu gotowania. Dodajemy słoninę, gotujemy jeszcze 30 minut. Gdy mięso jest już bardzo miękkie, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wątrobę obieramy z błony, kroimy w plastry, zalewamy połową szklanki wrzącego wywaru z gotowania mięsa. Dusimy 5 minut. Bułkę zalewamy połową szklanki wywaru, odstawiamy. Przepuszczamy przez maszynkę - dwukrotnie - mięso, podgardle lub boczek, wątrobę i bułkę. Podczas pierwszego mielenia zakładamy sitko z dużymi oczkami, podczas drugiego - z drobnymi. Otrzymaną masę solimy, pieprzymy, przyprawiamy gałką muszkatołową, imbirem i starannie ucieramy z jajkami, aż powstanie pulchna masa. Keksówkę lub dwie mniejsze foremki smarujemy masłem, dno wykładamy pokrojoną w cieniutkie plasterki ugotowaną słoniną. Wkładamy do formy tyle masy pasztetowej, aby sięgała do 3/4 wysokości. Formy zawijamy szczelnie w folię aluminiową, ustawiamy w dużej brytfannie z wodą i przykrywamy (woda powinna sięgać do połowy formy). Gotujemy godzinę lub półtorej, w zależności od wielkości foremek. Pasztet studzimy, okrawamy szerokim nożem, wyjmujemy na półmisek. Pasztet można także ustawić na blasze z wodą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec - także około 1-1,5 godziny. (na podstawie przepisu z książki "kuchnia polska", Warszawa, 1957, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze)

Informacje o Pasztet cielęcy

  • Jak zrobić pasztet?

    Jak zrobić pasztet?

    . Pasztet można przechowywać zamrożony. Zobacz inne przepisy na domowy pasztet: Pasztet staropolski Pasztet z ciecierzycy i czerwonej fasoli Pasztet cielęcy Pasztet delikatny rybny Pasztet drobiowy wielkanocny Świąteczny pasztet z jajek Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega

  • Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej

    Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej

    st. C. Po wlaniu masy należy blaszką postukać, by uleciały bąbelki powietrza. Piec ok. 30 min, przed krojeniem dobrze ostudzić. W czasach, gdy mięso było luksusem, pasztety cielęce, wieprzowe czy z dzika podnosiły rangę świątecznego stołu. Dziś mięso jemy na co dzień, więc na święta nie jest

  • Wojna marchewkowa

    Wojna marchewkowa

    . Ale gdyby zaproponować kierowcom, by kupowali tanią benzynę, z tym że zamiast benzyny wlewaliby do baku produkt benzynopodobny, nikt by się nie zgodził w obawie o osiągi i żywotność silnika. Natomiast kiedy dajemy dzieciom pasztet cielęcy, który zawiera 7% cielęciny, to wszystko jest w porządku

  • Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

    Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

    . Upieczony pasztet przed podaniem studź przez kilka godzin. Autor: Aneta Kosiba Świetnymi dodatkami do pasztetu cielęcego będą na przykład śliwki w occie. Sprawdzi się również żurawina. Pasztet cielęcy 500 g cielęciny (kark, łopatka, nerkówka) 250 g podgardla wieprzowego lub surowego boczku 100 g