Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Twaróg na paschę

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Twaróg na paschę - składniki:
  • 8 litrów niepasteryzowanego mleka
  • 1 szklanka kwaśnego mleka
  • sok z 1/2 cytryny (4 łyżeczki)
Twaróg na paschę - sposób przygotowania: Chcąc mieć kilogram gotowego twarogu, musimy wziąć 8 litrów najlepszego mleka, jak najświeższego i jak najtłustszego. Połowę mleka schładzamy, a drugą zakwaszamy szklanką kwaśnego mleka i sokiem z cytryny (bardzo poprawia smak twarogu). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc. Następnie wyjmujemy resztę mleka z lodówki i podgrzewamy prawie do wrzenia. Wlewamy, mieszając, do ukwaszonego mleka. Mieszanina powinna mieć temperaturę ludzkiego ciała, można ją przez kilka minut nawet podgrzać, a potem szybko przelać na sito wyłożone płótnem. Ściągamy rogi płótna, zawiązujemy je i wieszamy twaróg na kilka godzin nad naczyniem - do odcieknięcia.