Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Twaróg na paschę
Twaróg na paschę - składniki:
Twaróg na paschę - sposób przygotowania:
Chcąc mieć kilogram gotowego twarogu, musimy wziąć 8 litrów najlepszego mleka, jak najświeższego i jak najtłustszego. Połowę mleka schładzamy, a drugą zakwaszamy szklanką kwaśnego mleka i sokiem z cytryny (bardzo poprawia smak twarogu). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc. Następnie wyjmujemy resztę mleka z lodówki i podgrzewamy prawie do wrzenia. Wlewamy, mieszając, do ukwaszonego mleka. Mieszanina powinna mieć temperaturę ludzkiego ciała, można ją przez kilka minut nawet podgrzać, a potem szybko przelać na sito wyłożone płótnem. Ściągamy rogi płótna, zawiązujemy je i wieszamy twaróg na kilka godzin nad naczyniem - do odcieknięcia.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki