Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Miękki nugat, z lekka sycylijski

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Miękki nugat, z lekka sycylijski - składniki:
Miękki nugat, z lekka sycylijski - sposób przygotowania: Bakalie prażymy w piekarniku. W rondlu mieszamy wodę z miodem, olejkiem i cukrem, podgrzewamy do 143°C (temperaturę sprawdzamy termometrem kuchennym). W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając łyżeczkę cukru. Gdy syrop osiągnie pożądaną temperaturę, wlewamy go powoli do piany z białek i ubijamy przez minutę, aż powstanie masa podobna do tej, z której robi się bezy. Przekładamy ją do rondla i podgrzewamy, odparowując wodę do czasu, aż masa zacznie się odklejać od ścianek naczynia. Dodajemy bakalie, mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Rozsmarowujemy na grubość 2 cm, odstawiamy. Gdy nugat zastygnie, posmarowanym oliwą nożem kroimy go w prostokąty.