Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Miękki nugat, z lekka sycylijski
Miękki nugat, z lekka sycylijski - składniki:
Miękki nugat, z lekka sycylijski - sposób przygotowania:
Bakalie prażymy w piekarniku. W rondlu mieszamy wodę z miodem, olejkiem i cukrem, podgrzewamy do 143°C (temperaturę sprawdzamy termometrem kuchennym). W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając łyżeczkę cukru. Gdy syrop osiągnie pożądaną temperaturę, wlewamy go powoli do piany z białek i ubijamy przez minutę, aż powstanie masa podobna do tej, z której robi się bezy. Przekładamy ją do rondla i podgrzewamy, odparowując wodę do czasu, aż masa zacznie się odklejać od ścianek naczynia. Dodajemy bakalie, mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Rozsmarowujemy na grubość 2 cm, odstawiamy. Gdy nugat zastygnie, posmarowanym oliwą nożem kroimy go w prostokąty.
- (na 12 ciastek)
- 100 g pistacji
- 50 g migdałów
- 150 ml wody
- 120 ml miodu z kwiatów pomarańczy (można zastąpić akacjowym lub jaśminowym - red.)
- 1 łyżeczka olejku z kwiatów pomarańczy
- 500 g cukru + 1 łyżka
- 2 białka
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki