Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kruche ciasto na babeczki lub spód do mazurka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kruche ciasto na babeczki lub spód do mazurka - składniki:
Kruche ciasto na babeczki lub spód do mazurka - sposób przygotowania: Przesianą mąkę, cukier puder, sól i skórkę z cytryny mieszamy na stolnicy. Na środku układamy schłodzone masło i siekamy razem z suchymi składnikami. Dodajemy przetarte przez sitko żółtka i zimną śmietanę, nadal siekając. Rozcieramy palcami (najlepiej chłodnymi) i szybko zagniatamy ciasto (zbyt długo zagniatane będzie twarde po upieczeniu). Formujemy kulę, dokładnie owijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy co najmniej na 4 godziny do lodówki (najlepiej na 12 godzin). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm (na babeczki) lub ok. 1 cm (na mazurek), używając do podsypywania stolnicy jak najmniejszej ilości mąki. Jeśli robimy babeczki, wyklejamy ciastem posmarowane masłem foremki. Ciasto na mazurek nakłuwamy widelcem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut (10 minut jeśli jedynie podpiekamy kruchy spód np. do jabłecznika czy sernika.) Babeczki z kruchego ciasta wyjmujemy z foremek ciepłe.